11 Ekim 2009

Süt ve Etin Eşdeğer Oranı


Ordu Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Şaban Akpınar, yarım litre sütte bulunan kalsiyumun 5 kilogram ete eşdeğer olduğunu söyledi.


Şaban Akpınar yaptığı açıklamada, sütün birçok besin öğelerini birleşimlerinde bulundurması nedeniyle insan yaşamının her devresinde tüketilmesi gereken temel besinlerin başında yer aldığını kaydetti. Bebeklik döneminden büyüme gelişme çocukluk ve ergenlik döneminden her yaşta süt tüketimin gerekli olduğunu ifade eden Akpınar,"Süt proteini iyi kalitede olup, vücutta kullanım oranı yüzde 90'dır.

Süt proteinlerin vücutta büyüme-gelişmeye katkısı doku farklılaşmalarındaki etkinliğinin yanı sıra, kalsiyum eminimi ve immün fonksiyonları üzerinde olumlu etkileri olduğu kan basıncını ve kan şekeri riskini azalttığı, vücut ağırlığının kontrolünde etkin olduğu diş çürüklerine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir" dedi.

Süt hiçbir besinde olmadığı kadar fazla ve kullanılabilirliği yüksek kalsiyum minerallerini içerdiğini belirten Akpınar,"Süt kalsiyum, fosfor, iyot, sodyum, magnezyum gibi minerallerce zengindir. Kalsiyum fosfor ve magnezyum kemik dokusunun temel bileşenidir. Çocukların 20-25 yaşlarına kadar dengeli beslenme ile kemik mineral dokusu artar.

Yaşlılıkta ise hareketsizlik ve hormonal dengenin bağlı olarak kemik mineral dokusu azalır. Kalsiyum fosfor ve protein içeriği zengin olan süt, çocukluk ve gençlikte kemik dokusunun gelişimini sağlar, yaşlılıkta ise kaybı azaltır. Süt proteini kalsiyum emilimini azalttığı gibi kemik dokusu hücrelerinin oluşumunu sağlar. Süt karbonhidratı olan laktoz da ince bağırsaklardan kalsiyum emilimini arttıran önemli bir faktördür. Yarım litre sütte bulunan kalsiyum, 5 kilogram et, 2.6 kg ekmek, 6.3 kg patates, 8.5 kg elma, 1.6 kg marul, 1.7 kg havuç veya 0.2 kg peynirde bulunan kalsiyuma eşdeğer miktardadır" diye konuştu.

Sütün içeriğinde bulunan biotinin saç ve deri hastalığında önem taşıdığını ifade eden Akpınar,"Süt büyüme ve gelişmeyi, besin öğelerinin vücutta elverişli kullanılması, sinir sistemi fonksiyonlarını yerine getirilmesi, vücut direncinin gelişmesini ve kan yapımında fonksiyonu olan çok sayıda vitaminleri içerir. Sütte bulunan A vitamini göz ve diş sağlığına, E vitamini bağırsak sisteminin güçlenmesine B vitamini iştah sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesine D vitamini ise özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyümesine etki etmektedir. Bunun yanı sıra sütün içeriğindeki biotin, saç ve deri hastalığı için önem taşırken, B2 vitamin büyümeyi hızlandırmaktadır.

Ancak büyüme döneminde yeterli kalsiyum ve D vitamini alınmazsa iskelet sisteminde gelişme geriliği olması kaçınılmaz olmaktadır. Özellikle büyüme dönümünde okul çocuklarının beslenmesinde gerekli kalsiyumun büyük bir bölümü süt ve süt ürünlerinden karşılanabilir" şeklinde konuştu.
(turktime.com)
Ekle

0 yorum:

 

Bilgi Online Copyright © 2011 Fashionzine is Designed by Ipietoon for Bie Blogger Template
In Collaboration With Teen Celebrities