2 Ocak 2011

3 Çeşit Gözyaşı Var

Gözlerinizi siliyorsunuz ve belki de yanı başınızda duran kediniz size garip garip bakıyor. Bizim için çok normal ve sıradan bir olay olabilir, ama neden ağladığımızı hiç düşündünüz mü?

Gözümüzde bulunan gözyaşı kanalları toz ve parçacıklara karşı gözü koruyarak nemli kalmasını sağlar. Bu kanallar alt göz kapağının altındadır ve “gözyaşı” olarak bilinen tuzlu bir sıvı üretir. Her göz kırpışımızda gözyaşı tüm göz boyunca yayılır.

3 çeşit gözyaşı üretimi vardır. Bazal gözyaşı gözü korur ve nemli kalmasını sağlar. Refleks gözyaşı gözü rahatsız eden bir durum ortaya çıktığında üretilir. Duygusal gözyaşı ise üzüntü, stres ya da fiziksel acı gibi duygularla ilgili durumlarda görülür.

Yapılan araştırmalara göre duygusal gözyaşlarında daha fazla manganez bulunmaktadır. Manganez bünyeyi etkiler ve süt üretiminde rol oynayan bir hormon olan prolaktinin daha fazla salgılanmasına neden olur. Prolaktin ve manganez vücuttaki stres seviyesini azaltır ve kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlar.

Milliyet'in haberine göre, bu fiziksel etmenlerin yanı sıra gözyaşı üretmenin asıl amacı bir iletişim aracı olmasıdır. Bebekler konuşamadıkları için ağlar. Yetişkinler diğer insanlara karşı duygularını belirtmek için ağlar. Üzüntüyü gözyaşıyla ifade etmek etrafındakileri ağlayan kişiye yakınlaştırır. Farklı diller kişiler arasında mesafeler koyarken ağlamak evrenseldir.

İster duygusal nedenlerle ister refleks olsun ağlamak gayet doğal bir durum. Ağlamaktan korkmayın ya da çekinmeyin. Çünkü ruhunuzu rahatlatmak için bir kaç damla gözyaşı kadar kolay ve iyi bir çözüm yoktur.

-habertürk
Ekle

0 yorum:

 

Bilgi Online Copyright © 2011 Fashionzine is Designed by Ipietoon for Bie Blogger Template
In Collaboration With Teen Celebrities