7 Şubat 2011

Boğaz Ağrısında Ne Yapmalıyız?

Hazırlayan: Yrd. Doç Dr. Hakan Yaman
Süleyman Demirel Üniv. Tıp Fakültesi, Aile Hekimi Uzmanı

Virüs ve bakteri gibi mikropların yanı sıra alerjik durumlar da boğaz ağrısına neden olur.

Boğaz ağrısına yüksek ateş, solunum ve yutma güçlüğü eşlik edecek olursa ve kendinizi halsiz hissedecek olursanız, hekime başvurmanız uygun olacaktır. Kendinizi düşkün bırakmayacak bir boğaz ağrısı varsa ya da geniz ve burun akıntısının varlığında grip ilaçlarını kullanabilirsiniz.
Buna karşın yakınmalarınız iki haftadan uzun sürecek olursa hekime başvurunuz.

Antibiyotik, boğazda streptokok beta hemolitik streptokok mikrobunun varlığında kullanılmalıdır. Streptokoka bağlı boğaz ağrısı sıklıkla ani ateş 390 C den yüksek yükselmesi ile birlikte başlar. Beş-onbeş yaş gurubundaki çocuklarda bu durum daha sık gözlenir. Muayenesinde şiş, üzeri iltihapla kaplı bademcikler ve kırmızı boğaz görülür. Boyunda bulunan lenf bezeleri şiştir.

Muayene bulgularının varlığında hekiminiz tanıdan emin olmak için boğaz kültürü alabilir. Boğaz kültürü doğrudan bademciklerinizden, ucuna pamuk sarılmış bir çubuk ile alınır. Kültür iki günde sonuç verir ve hekiminizi tedavi yaklaşımı bakımından yönlendirir. Hekiminiz ayırıcı tanıya gidebilmek için beyaz küre sayısına bakabilir ve enfeksiyöz mononükleosis yapan bir virüse ilişkin tetkik de isteyebilir.

Her boğaz ağrısına antibiyotik kullanılmamasının nedeni, antibiyotiklere karşı direncin gelişmesidir. Direncin artması o antibiyotiğin bulaşıcı hastalıklara karşı etkisiz olması anlamına gelir. Bu nedenle hekimler, antibiyotikleri ancak yararlı olacaklarsa verirler. Antibiyotikler virüslerin yarattığı hastalıklarda yararsızdır.

Hekiminizin size antibiyotik önermediği durumlarda, hastalık sıklıkla kendiliğinden birkaç gün içerisinde geçecektir. Ateşiniz ya da kas ağrıları için hekiminizin önerileri doğrultusunda, parasetamol, aspirin ya da ibuprofen içeren ilaçlar kullanabilirsiniz. Boğaz ağrınız için tuzlu su ile gargara yararlı olabilir. Yumuşak ve sulu yiyecekler beslenmenizi kolaylaştıracaktır. Dinlenmek ve bol su içmek, kafein içeren kola, kahve, çay vb içeceklerden kaçınmak dbu dönemi daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır.

Ateşiniz, muayeneden sonra beş gün geçmesine karşın düşmeyecek olursa, hiç yutkunamayacak hale gelirseniz ve ağzınızı genişçe açamayacak durumdaysanız hekiminize yeniden başvurun.

(BİLGİCE)
Ekle

0 yorum:

 

Bilgi Online Copyright © 2011 Fashionzine is Designed by Ipietoon for Bie Blogger Template
In Collaboration With Teen Celebrities