25 Nisan 2011

Sağlığınız İçin İyimser Olun

Pittsburg Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmaya göre, iyimserliğin hayatın zorlukları ve stresle mücadelede kişiye avantaj sağlamasının yanı sıra sağlıklı ve uzun hayatın kapılarını da araladığı ortaya çıktı. 

Kadın sağlığı girişimi programı kapsamında yapılan araştırmada, 100 bini aşkın 50 yaş ve üzerindeki kadınla görüşülerek, bu kişilerin karakter özellikleri tespit edildi ve sağlık durumları takibe alındı.

Kötümserlerin kalp krizinden ölme riski, hayata daha pembe gözlükle bakanlara nazaran yüzde 30, kansere yakalanma riskleri ise yüzde 23 daha fazla. Uzmanlar, benzer durumun yüksek tansiyon ve şeker hastalıkları için de söz konusu olduğunu belirtti.

Sigarayla kötümserlik arasında da ilişki olduğuna işaret edildi. Pittsburg Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli Doç. Dr. Hilary Trindle, "Eğitim ve gelir seviyesi, hayat tarzı, fiziken faal olma, içki ya da sigara kullanıp kullanmama sağlık için önemli. Ancak iyimser yapıdakilerin daha düşük riske sahip olduklarını gördük. Bu ilişkinin tüm diğer faktörlerden bağımsız olması, araştırmayı yapan bizleri de şaşırttı" diye konuştu.
 
Uzmanlara göre, "çok az sayıda insan şanslı şekilde iyimser olarak doğmasına rağmen", genelde iyimserlik, kötümser yapıda olanlar için bile biraz gayret göstererek öğrenilebiliyor. Dahiliye ve gastroentereloji uzmanı Dr. Önder Çolakoğlu, diyabet, kalp ve şekerin içinde bulunduğu bütün kronik hastalıkların temelinde vücutta bazı hormonların salgılanmasındaki aksaklıkların bulunduğunu belirterek, "Sıkıntı ve stres ise bu dengenin bozulmasını ciddi şekilde etkiler" dedi.
 
Stres ve karamsarlık içinde bulunan kişilerin vücut dengelerinin bozulduğunu, bu durumun da çeşitli hastalıklara davetiye çıkardığını belirten Çolakoğlu, insanların genellikle müzmin bir hastalığa yakalandıktan sonra daha az stresli bir hayata kendilerini alıştırmaya çalıştığını, önemli olanın hasta olmadan evvel bu alışkanlığı kazanmak olduğunu ifade etti.
 
-habervitrini
Ekle

0 yorum:

 

Bilgi Online Copyright © 2011 Fashionzine is Designed by Ipietoon for Bie Blogger Template
In Collaboration With Teen Celebrities