2 Haziran 2011

Ehec Nedir,Nasıl Bulaşır?

Hızla yayıldığı için endişe yaratan ve ağır bağırsak enfeksiyonuyla ölümlere de neden olabilen EHEC virüsünün kaynağı sonunda bulundu.
 
Almanya’da hızla yayıldığı için endişe yaratan ve ağır bağırsak enfeksiyonuyla ölümlere de neden olabilen EHEC virüsünün kaynağı sonunda bulundu.
Hamburg Eyaleti Sağlık Bakanı Cornelia Prüfer-Storcks, Hamburg Hijyen Enstütüsü’nün, EHEC virüsünün kaynağının İspanya’dan ithal edilen salatalık olduğunu belirlediğini açıkladı.

Prüfer-Storcks, bu sonuca sadece Hamburg’da yapılan araştırmalar sonucunda varıldığına işaret ederek, virüsün diğer bazı besin maddelerinden kaynaklanma olasılığının da bulunduğunu kaydetti. Almanya’da şu ana kadar 4 kişinin EHEC virüsünden kaynaklanan hastalık sonucunda öldüğü tahmin edilirken, Danimarka’da da ilk EHEC vakasının görüldüğü bildirildi. AB ise salgının diğer ülkelere de yayılması halinde EHEC ile ilgili alarm vermeyi planlıyor.
 
Mikrop nasıl bulaşıyor
 
ENFEKSİYON Hastalıkları Uzmanı Aylin İzat Liceoğlu’nun verdiği bilgiye göre, ‘escherichia coli’, memelilerin kalınbağırsaklarında yaşayan, genellikle yararlı bir bakteri. Bu bakterinin, Almanya’da görülen EHEC (enterohemorajik e.coli) grubuna ait türü, hayati tehlikeye neden olabiliyor. Bakteri, iyi pişmemiş et, pastörize edilmemiş süt ürünleri, iyi temizlenmemiş çiğ sebze ve meyve, EHEC’i taşıyan hayvanlarla temas yoluyla ve insandan insana bulaşabiliyor.
 
BELiRTiLERi
 
İLK belirtiler şiddetli bulantı ve karın ağrısı. Bunu şiddetli ve kanlı ishal takip edebilir. Ateş ve kusma olabilir. Tedaviyle hızla iyileşebiliyor. Bazı kişilerde hastalık belirti vermeden, kendiliğinden iyileşiyor. Ancak bazı vakalarda EHEC ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Belirtileri gösterenlerin bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerek.
 
Önlemleri
 
Etin mutlaka iyi pişirilmesi gerekir. Çiğ etle temas eden tüm mutfak aletleri dezenfekte edilmeli.
Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini, iyi temizlenmemiş çiğ sebze ve meyveyi yemekten kaçınılmalı.
Sık sık elleri yıkamak, insandan insana bulaşmasının önüne geçer.
Temiz olmayan sular içilmemeli, böyle sularda yüzülmemeli.
 
-habervitrini
Ekle

0 yorum:

 

Bilgi Online Copyright © 2011 Fashionzine is Designed by Ipietoon for Bie Blogger Template
In Collaboration With Teen Celebrities