16 Ocak 2011

En Yaygın 10 İnternet Dolandırıcılığı

İnternet dolandırıcılıkları zaman zaman komedi filmlerini dahi gölgede bırakırken, bazılarının farkına varmak kolay kolay mümkün olmuyor. 

İşte kullanıcıları oltaya getiren en yaygın 10 internet dolandırıcılığı..

Borç içindeki insanların çaresizliğinden faydalanıyorlar !

Ekonomik güçlüğe düşen, borcunu ödeyemeyenlere bir darbe de dolandırıcılardan geliyor. Sıkıntıdaki kurbana internet, telefon, posta gibi yollarla ulaşan dolandırıcılar, borçların ödenmesinde yardımcı olacak ödeme planları sunuyorlar. Gösterilen veya yatırılan teminatları da türlü şekillerde çalarak kayıplara karışıyorlar. Özellikle de kredi kartı borçlarını devralmayı vadeden dolandırıcılara rastlanıyor.

Facebook'tan para isteyen olursa dikkat edin!

Sahtekarlar; Facebook, Twitter, MySpace gibi bir sosyal ağdaki bir kullanıcı hesabını çalıyorlar. Daha sonra kurbanın eşinden, dostundan başının belada olduğunu, acilen paraya ihtiyacı olduğunu söyleyen mesajlarla, belirli bir adrese para yollamalarını istiyorlar.

Maç sonuçlarını önceden bilen olmaz, olsa da size söylemez!

Bu dolandırıcılık metodunda ertesi gün oynanacak olan bir maçın sonuçları, kurbana e-posta ile atılıyor. Ücretsiz bir hizmet olarak tanıtılan bu maç sonuçları birkaç gün boyunca doğru çıkmaya devam ederek, en şüpheci kurbanı bile postayı atanların maç sonuçlarını bildiğine inandırıyor. Bir süre sonra ise kurbana daha sonraki maçların sonuçlarını da öğrenmeye devam etmek istemesi durumunda, belirli bir hesaba yüklü bir miktarda para yatırması gerektiği söyleniyor. Bahislerde büyük paralar kazanma hayalleri kuran kurban da parasından oluyor.

İhtiyarları acımadan can evinden vuruyorlar !

Kurban yaşlı insanlardan seçilerek çeşitli yollardan torunlarının kazada yaralandığı söyleniyor. İnternet üzerinden ziyade telefonda yapılıyor. Yardım çığlıkları, ağlamalar gibi oyunculuklarla, ihtiyar kurbanların telaşa kapılarak ellerinin ayaklarının birbirine dolaşmasına sebep olan dolandırıcılar, kurbanın tedavi için acil para yollamasını istiyor.

İnanmayın: "İşimizi gör yüzde 20 senin"

Bu dolandırıcılık bir malın satışı karşılığında büyük bir komisyon vaadi şeklinde gerçekleşebiliyor. Alternatif çeşitleri çok olan dolandırıcılıkta kurbanlara iş de teklif edilebiliyor. Bu iş yüzde 20 gibi dev bir komisyon vaat ediyor. Kurbana çalıntı veya geçersiz bir çek yollanıyor. Kurbandan paranın komisyon hariç kısmının yollanmasını isteyen dolandırıcılar, çekin sahte olduğu anlaşılmadan önce parayı alıp kayboluyor.

Hesabınızdan izinsiz para çeken şirketler ekip çalışması yapıyor !

Sahtekar bir firma müşterinin hesabından mevcut bilgileri kullanmak suretiyle para çekmeye devam edebiliyor. Ücretsiz denemeler için verilen kredi kartı bilgileri genellikle bu şekilde kullanılıyor. Bu kredi kartı bilgileri sahtekar şirketlerce paylaşılarak kredi kartı her taraftan hortumlanıyor.

Güvenlik sorularının cevapları sahtekarlara her kapıyı açıyor !

Adına aldanmayın, hem telefonda, hem de e-posta'da sık sık yapılan bir dolandırıcılık çeşidi. Bankadan gelmiş gibi duran ciddi bir e-posta veya ciddi bir görevliyle telefon konuşması, kurbanı hesap bilgilerinde güvenlik riski oluştuğu gerekçesiyle kandırıyor. Doğrulama için bütün özel bilgileri alıp kaydederek kurbanın hesabını boşaltmakta kullanıyor. Bunun daha gelişmiş bir şeklinde direkt özel bilgileri sormayan dolandırıcı, sadece güvenlik sorularını soruyor ve bu cevaplarla gerçek bankayı arayarak şifre değiştiriyor. Böylece hesabı ele geçiriyor.

Bedava vaatlerine kanmayın !

Bedava vaatleriyle dolup taşan e-postalar, özellikle de anti-virüs reklamları sahtedir. Bunların içerdiği ek dosyalar veya bağlantıların götürdüğü adresler zararlı yazılımlarla dolup taşıyor. Bu yazılımlar bilgisayardan şifreleri çalabiliyor.

İsmi, markası bilinir olmayan aracılara güvenmeyin !

Süsülü, gıcır gıcır, pırıl pırıl hazır fotoğraflar kullanılarak hazırlanmış sitelere ve hesaplara dikkat edin. Özellikle eBay üzerinde yaygınlaşan bir dolandırıcılık metodu bu. Alıcı ve satıcı arasında güven ortamı sağlamak için çalışan bağımsız aracı kuruluş hizmetleri gerçekte olan ve işleyen bir sistem. Ancak sahte aracı kuruluşlar artan sıklıkta alıveriş yapanların belası olmaya başladı.

Phishing yani balıkçılık yönteminde ağa takılanlar soyuluyor !

En yaygın internet dolandırıcılığı, yasal bir kurum gibi davranarak hesap bilgilerini çalmak için yapılıyor. Yanlış bir bağlantıya tıklayıp gerçekten bankaya girdiğini sanan kullanıcı, şifresini sahte bir siteye giriş dolandırıcılara vermiş oluyor. İnternet tarayıcılarda bu tür sahte sitelere karşı filtre özelliği gittikçe yaygınlaşıp gelişiyor. Pek çok dolandırıcılık aslında bu tür altına giriyor.

-Zaman
Ekle

0 yorum:

 

Bilgi Online Copyright © 2011 Fashionzine is Designed by Ipietoon for Bie Blogger Template
In Collaboration With Teen Celebrities